1)20% z liczby 250
2)80% z liczby 1,5
3)75% z liczby `1200
4) liczb e o 25% mniejszą od 20
5)liczbę o 60% większą od 15

5..
1)spodnie przed obniżką o 25% kosztowały 200zł.Ile wynosi obniżka na te spodnie
2)Na opakowaniu śmietany jest napisane 12% Tłuszczu .Ile gramów tłuszczu jest w 500 g takiej śmietany.
3)Bilet normalny do kina kosztuje 12zł , a ulgowy jest 10% tańszy.Ile powinno się zapłacić za bilet ulgowy.Pomóżcie PROSZĘ

3

Odpowiedzi

2010-04-07T12:38:51+02:00
1) 50
2) 1,2
3) 900
4) 15

5.
1)
200 * 25% = 50
200 - 50 = 150
Kosztują 150 zł.
2)
500g * 12% = 60g
Jest 60 gram tłuszczu.
3)
12zł * 10% = 1,2 zł
12 zł - 1,2 zł = 10,8 zł
Bilet ulgowy kosztuje 10,8 zł.
1 5 1
2010-04-07T12:40:43+02:00
1,
a)250*0,2=50
b)1,5*0,8=1,2
c)1200*0,75=900
d)20-20*0,25=20-5=15
e)15+0,6*15=15+9=24

5
a)200*0,25=50
b)500*0,12=60g
c)12-0,10*12=12-1,2=10,80

1 5 1
2010-04-07T12:42:52+02:00
1)150*20%=30
2)1,5*80%=1,2
3)1200*75%=900
4)20-(20*25%)=20-5=15
5)15+(15*60%)=15+9=24

1.
200*25%=50
Obnizka na te spodnie wynosi 50 zł

2.
500g*12%=60g
W śmietanie znajduje się 60 gram tłuszczu

3.
12*10%=1,20
12-1,20=10,80 zł
Bilet ulgowy kosztuje 10,80 zł