1. Pan Łasuch kupił 6 kg. cukierków, które ma zamiar jeść przez cały tydzień. W poniedziałek zjadł 90 dag. cukierków, we wtorek 600g. Pozostałe słodycze postanowił podzielić po równo na następne pięć dni. Po ile kilogramów cukierków dziennie będzie jadł pan łasuch od środy do niedzieli?

2. długość jednego boku trójkąta wynosi 1,2 m. Drugi bok jest o 0,25 m krótszy, a trzeci stanowi 3/4 najdłuższego boku. Oblicz obwód tego trójkąta.

3

Odpowiedzi

  • 8650
  • Rozwiązujący
2010-04-07T14:26:07+02:00
(6kg- 1,5kg):5=0,9kg

x-obwód trójkąta
1,2m-długość pierwszego boku
1,2m-0,25m-długość drugiego boku
3/4*1,2m-długość trzeciego boku
x=1,2m+1,2m-0,25m+(3/4*1,2m)
x=3,05m




2010-04-07T14:34:48+02:00
1.600g=60dag
90dag + 60 dag= 150dag
150dag=1,5kg
6kg-1,5kg=4,5kg
4,5kg÷5=0,9kg
odp.: pan łasuch będzie jadł dziennie 0,9kg cukierków.

2.1,2m-I bok
1,2m-0,25m=0,95m-II bok
¾×1,2m=0,75×1.2m=0,9m-III bok
obw=1,2m+0,95m+0,9m=3,05m
2010-04-07T14:43:41+02:00
1.
poniedzialek-90dag=0,90kg
wtorek- 60dag=0,60kg 600g=60dag
środa- 90dag=0,90kg 90+60=150dag
czwartek-90dag=0,90kg
piatek- 90dag=0,90kg 600-150=450
sobota-90dag=0,90kg
niedziela-90dag =0,90kg 450dzielone5=90
6kg=600dag
odp.pan łasuch przez ostatnie 5dni zje po 0,90kg a w poniedziałek0,90kg a we wtorek0,60kg
sprawdzenie;
90+90+90+90+90+90+60=600dag=6kg
2.
1,20m=120cm 120-25=95
95cm 120dzielone3=40
40cm
obw.=120+95+40=255
odp.obw wynosi 255cm