Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-09T20:57:28+02:00
Sole sodowe i potasowe wyzszych kwasow tluszczowych nazywaja sie mydlami, przy czym sole potasowe sa sunstancjami mazistymi i sa stosowane glownie jako szare mydlo. madla kosmetyczne to sole sodowe. Myjac lub piorac ubranie w twardej wodzie zuzywa sie wiecej mydla. Jest to spowodowane reakcja ktora zachodzi pomiedzy mydlem a jonami powodujacymi twardosc wody - jonami wpania i magnezu. te jony tworza z mydlem klaczkowate osady ktore nie rozpuszczaja sie w wodzie.
:)