Odpowiedzi

2010-04-07T16:23:12+02:00
A) -27xyz+18ayz-36yzv+9yz = 9yz(-3x+2a-4v+1)
b) -2a³b²c+4ab³c²-8a²bc³+6a²b²c² = 2abc(-a²b+2b²c-4ac²+3abc)
c) -8a⁵-2a³-4a-2a²+6a⁴ = 2a(-4a⁴-a²-2-a+3a³)

Wyłączasz przed nawias to co w każdym się powtarza
3 3 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T16:33:00+02:00
To nie jest trudne :)
patrzysz na całe równanie dajmy na to pierwsze
-27xyz + 18 ayz - 36yzv + 9yz=
jak widzisz liczbt 27, 18, 36 i 9 to są iloczyny liczby 9 tak więc liczbę 9 możemy wyciągnąc przed nawias i mamy taką postać:
-9(3xyz - 2ayz + 4yzv - 9yz)=
i tak dziewiątkę mnożysz przez nawias
-9 razy 3xyz daje nam - 27
pamiętaj że znaki minus z minusem zamieniają się na plus
tak więc -9 razy - 2 ayz da nam 18 ayz i reszta już podobnie

w tym wyrażeniu wszędzie również powtarzają się: "y" i "z"
tak więc je też wyciągamy przed nawias :)
-9yz(3x-2a+4v-1)
i sprawdzenie
-9yz razy 3z=-27xyz
-9yz razy -2a = 18azy
-9yz razy 4v= -36 yzv
-9yz razy -1= 9yz

i kolejny przykład robimy podobnie:
-2a³b²c + 4ab³c² - 8a²bc³ + 6a²b²c²=
-2abc(a do kwadratu razy b - 2 razy b kwadrat razy c + 4 a razy c kwadrat + 3 razy a razy b razy c)


-8al - 2a³ - 4a - 2a² + 6al=
-2a(4l + a kwadrat + 2+ a - 3l)
3 3 3