Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2013-07-18T19:21:22+02:00

 

ilość dziewczyn ----- 240

ilość chłopców ----- 560 - 240 = 320

 

240 ----- 100%

320 ----- x%

x = 320 * 100 : 240 = 32000 : 240 = 133,333... = 133,(3)%

 

133,(3)% - 100% = 33,(3) % ---- o taki procent więcej jest chłopców niż dziewczynek

 

 

320 ---- 100%

240 ---- x%

x = 240 * 100 : 320 = 24 000 : 320 = 75%

 

100% - 75% = 25%  ------ o taki procent jest mniej dziewczynek niż chłopców

2013-07-18T19:23:23+02:00

560-240=320-ilość chłopców

 

320-240=80

 

O ile procent więcej jest w tej szkole chłopców niż dziewcząt?

(80:240)*100%=

80/240*100%=

1/3*100%=

100/3%=

33 1/3%

odp.chłopców jest o 33 1/3% więcej niż dziewcząt

 

O ile procent mniej jest dziewcząt niż chłopców?

 

(80:320)*100%=

0,25*100%=

25%

 

odp.dziewczynek jest o 25% mniej niż chłopców