Odpowiedzi

2010-04-07T16:55:41+02:00
(2x²+4x-3)+(-x²-2x+4)=2x²+4x-3-x²-2x+4=x²+2x+1
(6a²+2a+1)-(-3a²-2a+5)=6a²+2a+1+3a²+2a-5=9a²+4a-4
5x+(2x-7)-9x-(-3x+8)+20-8x=5x+2x-7-9x+3x-8+20-8x=
= -7x+5
2010-04-07T17:00:44+02:00
To jest łatwe wystarczy tylko tam gdzie przed nawiasem jest minus zamienić znaki w nawiasie na przeciwny a gdzie plus to normalnie opuszczamy nawias nic ni8e zmieniając i redukujemy wyrazy podobne;)
2010-04-07T17:01:09+02:00
1)
(2x²+4x-3)+(-x²-2x+4)=
2x²+4x-3-x²-2x+4=
=x²+3x+1
2)
(6a²+2a+1)-(-3a²-2a+5)=
=6a²+2a+1+3a²+2a-5=
9a²+4a-4
3)
5x+(2x-7)-9x-(-3x+8)+20-8x=
5x+2x-7-9x+3x-8+20-8x=
=-7x+5