Tradycyjnie już z nastaniem jesieni, mama przygotwuje ciasto z jabłkami.W tym celu spód blaszki o wymiarach 0,2x0,4m musi wyłożyć kwadratowymi herbatnikami o bkoku 5cm. Ile najmniej paczek herbatników musi kupić,jeżeli w jednej paczce znajduje się 10 herbanikow.

Daje za to zadanie 10 pkt:)

3

Odpowiedzi

2010-04-07T17:35:50+02:00
0,2x0,4m --> 20cmx40cm

x to ilosc ciastek na blaszce

20*40=x* (5*5)

800=x*25

x=32

Mama musi kupić 32 ciastka, czyli 4 paczki ciastek ;)
2 3 2
2010-04-07T17:36:00+02:00
0,2m=20cm
0,4m=40cm
P=40cm*20cm=800cm²-pole blachy
P= 5cm*5cm=25cm²-pole herbatnika
800cm²:25cm²=32
Odp.: Należy kupić co najmniej 4 opakowania herbatników
2 3 2
2010-04-07T17:37:31+02:00
5cm * 5cm= 25cm2
0,2m * 0,4m=0,8m2
0,8m2 * 100 = 80cm2
80 / 25 = 3,2

Jedną paczke.
2 3 2