Uczniowie klasy 3a kupili w szkolnym sklepiku 6 paczek paluszków po 1,50 za paczkę ,4 butelki lemoniady i 5 paczek ciastek. Za zakupy zapłacili 30 zł.Gdyby kupili tyle samo paluszków ,5 butelek lemoniady i 4 paczki ciastek, to zapłaciliby o 0,30 więcej. Zapisz układ równań opisujący tę sytuacje,przyjmując oznaczenia :
x- cena jednej butelki lemoniady ,y-cena jednej paczki ciastek.Oblicz cenę butelki lemoniady oraz cenę paczki ciastek. Zapisz obliczenia.

2

Odpowiedzi

2010-04-07T17:46:33+02:00
Cena 1 butelki lemoniady x
Cena 1 paczki ciastek y

6*1,5+4x+5y=30 zł
6*1,5+5x+4y=30+0,30

9+4x+5y=30
9+5x+4y=30,30

4x=30-9-5y /4
x=21/4-5/4y

5(21/4-5/4y)+4y=30,30-9
105/4-25/4y+4y=21,3
-25/4y+16/4y=21,3-26,25
-9/4y=-4,95
-2,25y=-4,95
y=2,2zł
x=21/4-5/4y=5,25-1,25*2,2=5,25-2,75=2,5zł

Cena 1 butelki lemoniady x=2,5 zł
Cena 1 paczki ciastek y=2,2 zł

Spr.

6*1,5+4x+5y=9+4*2,5+5*2,2=9+10+11=30 zł
6*1,5+5x+4y=9+5*2,5+4*2,2=9+12,5+8,8=30,30 zł
Odp.
Butelka lemoniady kosztowała 2,50 zł, a paczka ciastek 2,20 zł.
4 3 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T17:57:17+02:00
Uczniowie klasy 3a kupili w szkolnym sklepiku 6 paczek paluszków po 1,50 za paczkę ,4 butelki lemoniady i 5 paczek ciastek. Za zakupy

x- cena jednej butelki lemoniady
y - cena jednej paczki ciastek
4x+5y+6*1,5 = 30
6*1,5+5x+4y = 30,30

4x+5y+9 = 30
9+5x+4y = 30,30

4x+5y = 30-9 |*5
5x+4y = 30,30-9 |*(-4)

20x+25y = 105
-20x-16y = -85,2

25y-16y = 105-85,2
9y = 19,8 |:9
y = 2,2

4x+5y = 21
4x+5*2,2 = 21
4x+11 = 21
4x = 21-11
4x = 10
x = 10/4
x = 2,5
2,5 zł - cena jednej butelki lemoniady
2,2 zł - cena jednej paczki ciastek

6 3 6