1.Stosowany do ciast olejek rumowy zawiera ester o masie czasteczkowej 74u.Podczas jego hydrolizy powstaje kwas,ktory wystepuje w jadzie pszczol.Jaki?Ustal i napisz wzor tego estru oraz napisz rownanie hydrolizy.
2.Barwa papierku uniwersalnego wskaznikowego w:
a)roztworze alkoholu etylowego
b)roztworze kwasu oleinowego
Daje naj....prosze o odpowiedzi na wszystkie pytania bo inaczej spam! Pilne na jutro:)

2

Odpowiedzi

2010-04-07T19:43:31+02:00
1.
w jadzie pszczół występuje kwas mrówkowy

HCOO - X (gdzie x to grupa alkilowa)

M HCOO = 1+12+2*16=45u
czyli potrzebujemy grupy alkilowej o masie 74-45=29u
czyli -CH3CH2.

Ten ester to mrówczan etylu:
HCOOCH2CH3

hydroliza:
HCOOCH2CH3 + H2O ----> HCOOH + CH3CH2OH

2.
a) odczyn obojętny, więc papierek nie zmieni barwy
b) odczyn kwaśny, więc papierek zabarwi się na czerwono
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T21:11:57+02:00
Z informacji na temat jadu pszczól wynika ze kwas mrówkowy wchodzi w sklad jadu, chociaz jest to tylko nieznaczny procent
HCOOH, masa molowa = 46gu
74-46=28u pozostaje
mozemy wydedukowac, jaki to bedzie alkohol
metanowy CH3OH = 32U
etylowy C2H5OH = 46u
teraz reakcja
HCOOH + C2H5OH → HCOOC2H5 + H2O
46 46 74 18
czyli 2*46=92-woda[18]=74u, co sie zgadza z zadaniem
HCOOC2H5 mrówczan etylu: zapach cytryn, truskawek i rumu
2.
alkohol etylowy jest organiczna zasada, ale wbrew temu nie daje on odczynu zasadowego tylko obojetny, nie ulega on dysocjacji.
kwas oleinowy jest kwasem organicznym moze zabarwic papierek lakmusowy, jezeli jest zdysocjowany, jest on slabym kwasem.
1 5 1