Odpowiedzi

2010-04-07T18:01:29+02:00
Z+b+k=1800
z=5*b
k=b+120
5*b+b+120+b=1800
7b+120=1800
7b=1680/7
b=240kg

z=5*b=5*240=1200kg
k=360
240+1200+360=1800 kg :)
2010-04-07T18:01:33+02:00
Suma warzyw=1800kg
buraki=x
ziemniaki=5x
kapusta=120kg+x

x+5x+120+x=1800
7x=1680/7
x=240kg

buraków było 240kg
ziemniaków było 1200kg
kapusty było 360kg
  • Użytkownik Zadane
2010-04-07T18:06:15+02:00
X= buraki
y= ziemniaki czyli 5x
z= kapusta czyli 120 + x

x+5x+120+x = 1800
7x=1800- 120
7x= 1680 / : 7
x= 240
buraki = 240 kg
ziemniaki = 5*240= 1200 kg
kapusta = 120 + 240= 360 kg