Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T19:33:39+02:00
X I
x+⅘ II=3 łańcuchy razem 9m
x+⅘+⅘ III

x+x+⅘+x+⅘+⅘=9m
3x+12/5=9m
3x=6⅗
x=2⅕

x+⅘=2⅕+⅘=3
x+⅘+⅘=2⅕+⅘+⅘=3⅘

I-2⅕
II-3
III-3⅘
2010-04-07T19:43:14+02:00
X + (x+4/5) + (x-4/5) = 9m
x + x + 4/5 + x - 4/5 = 9m
3x + 4/5 - 4/5 = 9m
x+0=3m
a więc: x = 3m
I teraz robisz takie samo działanie jak powyżej tylko zamiast X wstaw 3, ale musisz to sprowadzić do wspólnego mianownika.
I powinno wyjść
I łańcuch ma 19/5 = 3 i 4/5 m
II łańcuch ma 11/5 = 2 i 1/5 m
III łańcuch ma 15/5 = 3 m