1. Obwód prostokąta jest równy 40 cm. Jeżeli krótszy bok zwiększymy o 4 cm, a dłuższy skrócimy o 5 cm, to otrzymamy kwadrat. Oblicz długość boków prostokąta.

2. Z doświadczalnego pola zebrano razem 1800 kg warzyw: ziemniaków, buraków i kapusty. Ziemniaków było 5 razy więcej niż buraków, a kapusty o 120 kg więcej niż buraków. Ile kilogramów każdego z warzyw zebrano?

3. Kasjerka ma razem 76 monet jednozłotowych, dwuzłotowych i pięciozłotowych. Dwuzłotówek ma o 25% więcej niż jednozłotówek, a pięciozłotówek o 24% więcej niż dwuzłotówek. Ile monet jednozłotowych ma kasjerka?

4. Ile wody należy dodać do 2 litrów trzydziestoprocentowego napoju truskawkowego, aby otrzymać dwudziestoprocentowy napój truskawkowy?

5. Ilu procentowy napój otrzymamy, jeśli do 5 litrów osiemdziesięcioprocentowego napoju dodamy 3 litry wody?

6.Na początku lekcji nieobecni stanowili 1/8 liczby wszystkich uczniów klasy. Po kilku minutach przyszedł jeden spóźniony uczeń i wtedy nieobecni stanowili 1/12 uczniów tej klasy. Ilu uczniów jest w tej klasie?

7. Matka jest dwa i pół razy starsza od córki, a różnica ich lat jest równa 30. Ile lat ma córka?

8. Przed dwoma laty matka była 4 razy starsza od syna. Za 10 lat będą mieli razem 74 lata. Ile lat ma obecnie każde z nich?

Poproszę chociaż o kilka zadań... *złam*

1

Odpowiedzi

2010-04-07T21:36:44+02:00
Zad1) 2x+2y=40 cm ; 2(x+y)=40 cm /:2 ; x+y=20 cm ; x-dł.krótszego boku ; 20 cm-x-dł.dłuższego boku ; x+4=20-x-5; x=10½cm ; 20-10½=9½ ;Dł. boków prostokąta:10½ cm, 9½ cm ; Zad2) x-ilość buraków ,5x-ilość ziemniaków,x+120kg-ilość kapusty ; x+5x+x+120=1800 ; x=240kg ;5x=5×240=1200kg ; x+120= 240+120=360kg ; buraki:240kg, ziemniaki:1200kg,kapusta:360kg; Zad3)x-ilość monet 1zł, x+25%x=5/4x-ilość monet 2zł , 24%×5/4x+5/4x=31/20x-ilość monet 5zł ; x+5/4x+31/20x=76 ; x=20 , 5/4x=5/4×20=25 ; 31/20x=31/20×20=31 ; monet 1zł było:20, 2zł było:25 ;5zł było:31 ; Zad4)30%×2l=0,6l-ilość soku truskawkowego w Ι napoju ; x+2l-ilość ΙΙ napoju ; 0,6l=20%(x+2l) ; x=1l ;Należy dolać 1l wody; Zad5) 80%×5l=4l -ilość np. soku w Ι napoju ; 4l/8l×100%=50% ;otrzymamy 50% napój ; Zad6) x-ilość uczniów ; x-1/8x=7/8x-ilość obecnych ; 7/8x+1+1/12x=x /×48 ;x=24 ; Zad7) x-wiek córki;2½x-wiek matki ; x+30=2½x ; x=20lat-córka ; 50lat matka ; Zad8)x+12+x/4+12=74 ; x=20+2=22lata matka ; x/4+2=20/4+2=7lat syn
3 4 3