1. Ania jest 2 razy starsza od swojego brata,a 3 lata temu była od niego 3 razy starsza.Ile lat ma Ania,a ile jej brat ?

2.Julek i Asia są w sumie o 6 lat starsi od swojego brata Michała ,ale każde z nich z osobna jest od niego młodsze : Julek o7 lat , Asia o 2 lata .Ile lat mają w sumie wszyscy troje ?

3.Krzyś postanowił, że będzie czytał po 40 stron książki dziennie.Niestety czytał tylko 30 stron dziennie i przeczytanie całej książki zabrało mu 3 dni więcej , niż planował.W ciągu ilu dni Krzyś przeczytał całą książkę ?Ile stron liczyła owa lektura ?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-04-07T20:35:59+02:00
Zad1.

x- wiek Ani
y - wiek brata

sytuacja dziś:
x=2*y

sytuacja 3 lata temu:
x-3 = 3 * (y-3)

podstawiamy pierwsze do drugiego:

2y - 3 = 3y - 9
-y = -6
y=6
x=2y=2*6=12

zad2.

j+a = m+6
m-7=j
m-2=a
m-7+m-2=m+6

m=15
j=8
a=13

lacznie 36
zad3.

x-ilość dni w ciągu których przeczytał książkę
40x-ilość przeczytanych stron
x+3-ilość dni faktyczna
(x+3)30=30x+90-ilość stron

40x=30x+90
10x=90|:10
x=9

40*9=360
30*9=270
9+3=12

odp. 12 dni czytał 360 stron.
2010-04-07T20:59:47+02:00
Rozwiązania w załączniku...
Zauważyłam błąd - 9 dni planował czytać, a czytał 3 dni dłużej czyli całą lekturę przeczytał w ciągu 12 dni.