Odpowiedzi

2010-04-07T20:53:19+02:00
A) 2y-ab=c
2y=c+ab |:2
y=1/2c+1/2ab

b)b=-ay+dv
ay=dv-b |:a
y=dv/a-b/a

c)ay-c=4ay-d
ay-4ay=c-d
-3ay=c-d |:(-3a)
y=-c/3a+d/3a

d)3by-z-z=2by
3by-2by=2z
by=2z |:b
y=2z/b
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-07T21:05:35+02:00
A)2y-ab=c
2y=c+ab /:2 (obustronnnie dzielisz przez 2)
y=c+ab/2(ułamek)

b)b=-ay+dv
b-dv=-ay /:-a (obustronnnie dzielisz)
y=b-dv/-a (ułamek, możesz wyciągnąc minus przed nawias w liczniku żeby pozbyc się minusa w mianowniku)
y=-(-b+dv)/-a (minusy się skracają)
y=-b=dv/a
c)ay-c=4ay-d
-c+d=4ay-ay
d-c=3ay /:3a
y=d-c/3a

d)3by-z-z=2by
3by-2z=2by
3by-2by=2z
by=2z \:b
y=2z\b