Odpowiedzi

2010-04-07T20:54:24+02:00
X jest to liczba dwuzłotówek
40 jest to liczba pięciozłotówek
od 40 odejmujemy 1 ponieważ ta jedynka stanowi jednozłotówke, a my jej nie bieżemy pod uwage
(40 - x) 1 * 1 + 2 * (40 - x) + 5x
150 * 1 + 80 - 2x + 5x
150 -2x + 5x = 150 - 80 - 1 * 3x
69 : 3 x
x = 23
40 - 23 = 17

Odp.dwuzłotówek jest 17, a pięciozłotówek jest 23
2010-04-07T20:54:33+02:00
150 - 1 = 149 Czyli tyle zebrano bez tej złotówki.
41 - 1 = 40 Czyli tyle monet wrzucono oprócz złotówki.

Monety pięciozłotowe - x
Monety dwuzłotowe - y

x + y = 40
5x + 2y = 149

x = 40 - y
5 * (40 - y) + 2y = 149
200 - 5y + 2y = 149
-3y = -51 /: -3
y = 17

x = 40 - 17
x = 23

Odp.: Monet pięciozłotowych było 23, a dwuzłotowych 17.
2010-04-07T20:57:17+02:00
X - liczba dwuzłotówek
y - liczba pięciozłotóek
2x+5y+1=150
x+y=40/*(-2)

2x+5y+1=150
-2x-2y=-80/+

3y+1=70
3y=69/:3
y=23
x+y=40
x=40-23
x=17
17 dwuzłotówek i 23 pięciozłotówki