Odpowiedzi

2009-11-02T21:32:19+01:00
P+ HNO₃ + H₂O ---> H₃PO₄ + NO

najpierw piszesz nad pierwiastkami stopnie utlenienia
(będę pisać stopnie utlenienia po kolei w nawiasach, według równania od lewej do prawej)
nad:
P (0)
H ( I)
N (V)
O3 ( - II)
H2( I)
0 (-II)
H3 (I)
P (V)
O4 (-II)
N ( II)
O (-II)


P(0) - 5 e(elektronów) -----> P(V) /x3
N(V) + 3e -------> N (II) / x5

3P(0) -15e ----> 3P(V)
5N(V) + 15e ----> 5N(II)
------------------------------
3P(0) + 5N(v) ---> 3P(V) + 5N (II)



stąd
3P+ 5HNO₃ + 2H₂O ---> 3H₃PO₄ + 5NO