Odpowiedzi

2010-04-07T22:05:08+02:00
F(x) = (3m - 1)x - 7
f(-3)=0

0=(3m-1)(-3)-7
7=-9m+3
4=-9m
m=-4/9
1 5 1
2010-04-07T22:06:11+02:00
Wystarczy, że do funkcji podstawimy x = -3

(3m - 1)x - 7 = 0
(3m - 1)*(-3) - 7 = 0
-9m + 3 - 7 = 0
-9m = 4
m = - 4/9
1 5 1
2010-04-07T23:07:40+02:00
Miejsce zerowe funkcji, to argument, dla którego funkcja
przyjmuje wartość zero, czyli
f(x₀)= 0, stąd f(-3)= 0
(3m- 1)x₀- 7 = 0
-3*(3m- 1)- 7= 0
-9m + 3- 7 = 0
-9m- 4 = 0
-9m= 4
m= -⁴/₉
Odp. Dla m= -⁴/₉ funkcja f(x) =(3m - 1)x - 7 ma miejsce zerowe równe -3.
1 5 1