Odpowiedzi

2010-04-07T22:49:59+02:00
Według mnie nikotyna jest alkaloidem pirydynowym o wzorze sumarycznym C10H14N2. Jest to bezbarwna ciecz szybko ciemniejaca na powietrzu o zapachu tytoniu, rozpuszczalna w wodzie. Naturalna nikotyna jest lewoskrętna. Występuje w liściach i korzeniach roślin tytoniowych, gdzie może występować w ilości 10%. Rośliny te są uprawiane w Polsce i za granica. Liście, po wysuszeniu i fermentacji, służą do wyrobu papierosów. Sa one stosowane również do wyrobu preparatów owadobójczych, kwasu nikotynowego i jego amidu.Fakt, ze palenie tytoniu może być groźne dla zdrowia, jest powszechnie znany. Okazuje sie, ze niebezpieczna jest takze praca przy zbiorze tej rosliny. Z badan przeprowadzonych przez uczonych z Wake Forest University School of Medicine w USA wynika, ze jedna czwarta sezonowych robotników pracujacych na polach tytoniowych calego swiata cierpi na tzw. chorobe zielonego tytoniu. Dolegliwosc ta objawia sie bólami i zawrotami glowy, mdlosciami oraz wymiotami. Kilkuminutowy kontakt spoconej skóry z tytoniem powoduje wnikanie nikotyny do organizmu, czego konsekwencja jest zatrucie. Objawy choroby zwykle ustepuja w ciagu dwóch dni po przerwaniu pracy na polu. Zdarza sie jednak, ze zatrutego trzeba leczyc w szpitalu.Najważniejszą substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina - alkaloid obecny również w liściach herbaty. Kofeina o wzorze strukturalnym C8H10N4O2 w stanie czystym tworzy białe, długie, giętkie kryształy o temperaturze topnienia 237 C. Rozpuszcza się w gorącej wodzie, chloroformie i benzenie. Jest gorzka w smaku. W budowie jest zbliżona do teobrominy i teofiliny. Picie kawy pomaga usunąć oznaki zmęczenia, senność oraz “rozjaśnić” umysł dzięki pobudzeniu kory mózgowej, a przez to całego centralnego układu nerwowego. Długotrwałe spożywanie w dużych ilościach kofeiny z kawy uzależnia organizm podobnie jak nikotyna i alkohol. Stwierdzono, że stałe dawki kofeiny zwiększają tolerancję organizmu na tę substancję. Jest to tzw. efekt wzmocnienia, czyli konieczność zwiększenia dawek. Po długotrwałym spożywaniu nagłe odstawienie wyzwala efekt fizycznego uzależnienia, który może się objawiać silnym bólem głowy, otępieniem i depresją ustępującymi natychmiast po wypiciu używki. Wypijanie 3-5 filiżanek kawy dziennie (ok. 300 mg kofeiny) jest już uważane za dolną granicę nałogowego picia kawy. Typowe objawy przedawkowania kofeiny to: przyspieszone bicie serca, podwyższone ciśnienie krwi, drżące ręce, niepokój, bezsenność. Oprócz najważniejszego efektu działania kawy jakim jest pobudzenie posiada ona również inne zalety. M.in. Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ, dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny, zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona, oraz zwiększa efektywność środków przeciwbólowych. Jednak na nie szczęście nałogowych po pijaczy kawy ma ona swoje wady. M.in. wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy, utrudnia zasypianie, a także spożywana w dużych ilościach może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.