1.Oblicz: a) pierwiastek z 3 * ( pierwiastek z 48 - pierwiastek z 27) = ?
b) pierwiastek z 3 * pierwiastek z 6 * pierwiastek z 2 = ?
2.Usuń niewymierność z mianownika: 2/3+pierwiastek z 5 = ?
3.Doprowadź do najprostrzej postaci:
a) (a*b) do potęgi 3 * a do potęgi 5 = ?
b) x do kwadratu * ( x do potęgi 4) do kwadratu / x do potęgi 3 = ?

2

Odpowiedzi

2010-04-08T00:39:13+02:00
1.
a)
√3*(√48-√27)=√3*(4√3-3√3)=√3*√3=3
b)
√3*√3*√2=√18=3√2

2.
2 √5
kreska ułamk. * kreska = 2√5 / 8
3+√5 √5

3
b)
x2*(x4)2 x10
kreska ułamk. = kreska = x7
x3 x3
3 5 3
2010-04-08T00:49:52+02:00
1.
a) pierwiastek z 3 = 1,73205080756
pierwiastek z 48 = 6.92820323027
pierwiastek z 27 = 5,1961524227

b) pierwiastek z 6 = 2,44948974278
pierwiastek z 2 = 1.41421356237

2.

2/3+ pierwiastek z 5 = 2* ( 3+ pierwiastek z 5 )/ (3+ pierwiastek z 5 ) * (3+ pierwiastek z 5 ) = 6+ 2 pierwiastki z 5 / 11

3.
a) a do 8 * b do 3
b) x do 2 * (x do 4 ) do 2 / x do 3 = x do 2 * x do 8 / x do 3 = x do 10/ x do 3 = x do 7
2 5 2