Odpowiedzi

2010-04-08T09:50:37+02:00
Rozumiem, że można sobie wybrać metodę? Bo chyba nie trzeba każdego równania rozwiązywać po dwa razy, co xD?

a)
3x-2y=0 |*3
6y-10x-4=0

9x-6y=0
-10x+6y-4=0
--------------
-x-4=0
x=-4
y=-6

b)
x(x+1)-(x+2)²=y-3
(1/2)x-(1/4)y=4 |*4

x²+x-(x²+4x+4)=y-3
2x-y=16

x²+x-x²-4x-4=y-3
y=2x-16

-3x-4+3-(2x-16)=0
-3x-1-2x+16=0
-5x+15=0
5x=15
x=3
y=-10
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T09:55:53+02:00
Metda przeciw.współ
a){3x-2y=0
{6y-10x-4=0

{3x-2y=0 / razy 3
{6y-10x=4

{9x-6y=0
+{-10x+6y=4
-- --------------
-x=4
x=-4

9 razy (-4)-6y=0
-36-6y=0
-6y=36
{ y=-6
{x=-4
Metoda podstawiania
a){3x-2y=0
{6y-10x-4=0

{3x-2y=0
{6y-10x=4

{3x-2y=0
{-6y=4+10x / :6

{3x-2y=0
{y=2/3 + 5/3x (to już są po skróceniu ułamki 4/6 i 10/6)

{3x-2(2/3 + 5/3x) =0
{ y=2/3 + 5/3x

{3x-4/3-10/3x=0 / razy 3
{ y=2/3 + 5/3x

{9x-4-10x=0
{ y=2/3 + 5/3x

{-x=4
{ y=2/3 + 5/3x

{x=-4
{ y=2/3 + 5/3(-4)

{x=-4
{3 (-4)-2y=0

{x=-4
{-12-2y=0

{x=-4
{-2y=12
{x=-4
{y=-6


b {)x2 +x-(x2+4x+4)=y-3
{1/2x-1/4y=4

[x2 +x-x2-4x-4=y-3
{1/2x-1/4y=4

{-3x-4-y+3=0
{1/2x-1/4y=4

{-3x-y-1=0
{1/2x-1/4y=4

{-3x-y=1 / razy (-1/4)
+{1/2x-1/4y=4

{3/4x+1/2y=-1/4
{1/2x-1/4y=4
-----------------
5/4x=15/4x
5x=15
x=3

1/2razy3)-1/4y=4
3/2-1/4y=4
-1/4y=4-1 1/2
-1/4y=2 1/2
-1/4y=5/2
-y=10
{y=-10
{x=3

podstawiania
b)
x(x+1)-(x+2)²=y-3
(1/2)x-(1/4)y=4 |*4

x²+x-(x²+4x+4)=y-3
2x-y=16

x²+x-x²-4x-4=y-3
y=2x-16

-3x-4+3-(2x-16)=0
-3x-1-2x+16=0
-5x+15=0
5x=15
x=3

y=2razy 3)-16
y=6-16
{y=-10
{x=3