Mam zadanie z matmy i potrzebuję pomocy?
Oto treści tych zadań

1.Odległość od domu Bartka do szkoły wynosi 1,2 km. W roku szkolnym jest 190 dni nauki. Ile kilometrów przemierza Bartek w drodze do szkoły i z powrotem do domu w ciągu jednego roku szkolnego?

2.Przebywający na urlopie w Polsce amerykański turysta jedzie samochodem z prędkością 75 mil na godzinę (1 mila to około 1,6 km). Dopuszczalna prędkość na tym odcinku drogi wynosi 90 km na godzinę. Czy turysta jedzie zgodnie z przepisami?

3.Wieża Eiffla ma 300,5 m wysokości. Dom w którym mieszka Paweł ma 6,8 m wysokości. Wyobraź sobie że obok wieży Eiffla ustawiono 43 domy takie jak dom Pawła a na dachu ostatniego stanał Paweł. Czy Paweł mógłby spojrzeć na wieżę Eiffla z góry ?

4.Dwudziestogramowa porcja lodów truskawkowych zawiera 0,001 g witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wynos 0,075 g. Czy zjadając codziennie 1 kg lodów truskawkowych,dostarczyłbyś organizmowi wystarczającą dawkę tej witaminy?

Proszę o pomoc i działania matematyczne do tych zadan
Z góry dzięuję:)

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-08T12:11:45+02:00
Zad 14 . to trzeba 190x1,20=228 228x2=456
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T12:23:46+02:00
1.
1,2x2= 2,4
2,4x190= 456km
Odp. W ciągu całego roku w tą i z powrotem przemierza 456km.

2.

75 mil trzeba zamienić na km , a więc 75x1,6= 140km/h
Odp. Turysta jedzie niezgodnie przypisami.

3.

6, 8x 43= 292,4

Odp. Paweł nie mógłby na Wieżę Eiffela patrzeć z góry.

4.


1kg= 1000 g



1000:20= 50

50x 0,001= 0,050

Odp. Zjadając codziennie 1 kg lodów nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy C.
2010-04-08T13:19:15+02:00
Zadanie 1.

Dane : dni -190
odległość -1,2 km

ponieważ Bartek przemierza drogę w dwie strony to: 1,2*2=2,4km
następnie 2,4 * 190 ( ilość dni ) =456 km

Zadanie 2.
Dane : prędkość 75 mil/h
1mila =ok.1,6km

to: 75*1,6=120 km /k

czyli turysta jedzie niezgodnie z przepisami

Zadanie 3.

Dane :wysokość wieży -300,5
wysokość domu -6,8m
ilość domów -43

czyli 43 domy * 6,8m ( wysokość 1domu ) =292,4 m
różnica pomiędzy wieżą a domami to: 300,5-292,4 =8,1m
Paweł nie może patrzeć z góry na więżę bo miały 9m wysokości.

zadanie 4

dane :zapotrzebowanie na witam-0,075g
zawartość w jednej porcji -0,001g
waga porcji -20dkg

obliczamy ile porcji lodów jest w jednym kg
czyli 100dkg: 20dkg= 5
5 porcji * zawartość w jednej porcji 0,001 =0,005
zjedzenie 1kg lodów nie dostarczy odpowiedniej dawki witaminy c.