Ilu uczniów pojechało na wycieczkę jeżeli z klasy III a zgłosiło się 12 uczniów , a klasy III b o 5 więcej niż z klasy III a , z klasy III c 1/4 liczby uczniów zgłoszonych z III a, z III d 20 % uczniów biorących udział z klasy III a i III c razem z klasy III e połowa uczniów zgloszonych z klasy III a.

3

Odpowiedzi

2010-04-08T12:37:36+02:00
IIIb=12+5=17
IIIc=12*1/4=12/4=3
IIId=(12+3)*0.2=15*0.2=3
IIIe=12/2=6
1 5 1
2010-04-08T12:41:52+02:00
III a zgłosiło się 12 uczniów
12
III b o 5 więcej niż z klasy III a
12+5=17
III c 1/4 liczby uczniów zgłoszonych z III a
1/4 * 12 = 3
III d 20 % uczniów biorących udział z klasy III a i III c razem
0,2*(12+3)=0,2*15=3
III e połowa uczniów zgloszonych z klasy III a
1/2 * 12 = 6
12+17+3+3+6=41
Odp. 41 uczniów pojechało na wycieczkę.
2010-04-08T12:44:15+02:00
3a - 12 uczniów
3b - 12+5=17 uczniów
3c - 1/4*12=1/4*12/1=3/1=3 uczniów
3d - 12+3=15*20%=15/1*20/100=300/100=3 uczniów
3e - 12:2=6 uczniów