Odpowiedzi

2010-04-08T17:20:10+02:00
Rodzaje tłuszczy:
roślinne np. oleje: słonecznikowy, sojowy, arachidowy
zwierzęce np. smalec, łój, tran.
Reakcja zmydlania tłuszczy:
tłuszcz + NaOH -> mydło + gliceryna
Reakcja utwardzania tłuszczy:

olej jadalny z nasion słonecznika ------------> tłuszcz stały +aromaty +woda z solą+mleko +emulgatory +wit.A +E +barwniki
(katalizator H2, Ni) nad strzałką
(jeśli chodziło ci o wyjaśnienie to na priv)
7 3 7
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T17:22:29+02:00
Rodzaje tłuszczów:
a) ciekłe i stałe
b) roślinne i zwierzęce
c) nasycone i nienasycone

reakcje zmydlania tłuszczy:
tłuszcz+KOH lub NaOH -------> glicerol + mydło
jest to reakcja tłuszczu z wodorotlenkiem sodu lub potasu, której produktami
są mydło i glicerol.

reakcja utwardzania tłuszczy nienasyconych polega na przemianie oleju roślinnego lub tranu w tłuszcze stałe przez tzw. uwodornienie w obecności katalizatora. przemianę tę można przedstawić za pomocą równania:
katalizator
(C₁₇H₃₃COO)₃C₃H₅ + 3 H₂ ---------------> (C₁₇H₃₃COO)₃C₃H₅
trioleinian glicerolu tristearynian glicerolu
(tłuszcz nienasycony) (tłuszcz nasycony)
11 4 11