Pociąg jadący ze stałą prędkościa przejechał most dł 200m w ciagu 1 minuty , a obserwatora stojacego na moscie minął w ciagu 12sekund
jaka dlgosc miał ten pociag????????
pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3

Odpowiedzi

2010-04-08T14:18:10+02:00
Pociąg przejechał 200m w ciągu 60 sekund, więc w ciągu 1 sekundy przejechał 10/3 metra.
10/3 m * 12=40m
odp.: Pociąg miał długość 40 metrów.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T14:19:14+02:00
1min=60sek
60-12=48
200/48=4+1/6
pociąg jechał 4+1/6m na sek czyli
(4+1/6)*3600=15000m/h=15km/h
15/60=0.25km=250m
250m-200m=50m
Odp:pociąg miał 50m,
2010-04-08T15:08:15+02:00
Jeżeli pociąg odcinek 200m pokonuje w ciągu 1 minuty czyli 60 sekund , to w ciągu 12 sekund pokonuje jedną piątą 200 m , czyli 40m . Jak widać długość pociągu to 40m .