1.)pewien telewizor kosztuje 1,5tys. złotych. przy zakupie ratalnym cena jest wyższa o jedną piątą.ile kosztuje ten telewizor przy zakupie na raty?
2.)Średnice rur określa się w calach.jeden cal=2,54cm.uzupełnij napisy na rurach.
1i jedna druga cala=...mm.
trzy czwarte cala=...mm.
3.)pusty kanister waży dwa kilogramy.gdy napełniono go benzyną i powtórnie zważono,waga wskazała 8,3kg.wiadomo,że jeden litr benzyny waży 0,7kg.ile litrów benzyny nalano do kanistra?

3

Odpowiedzi

2010-04-08T14:24:41+02:00
1.dzielisz 1,5 tys. na 5 wychodzi 300 zł. potem dodajesz: 1,5tys + 300 zł= 1800zł
2. 2,54:2=1,27
2,54+1,27=3,81-nie wiem czy dobrze
3. pusty-2kg
8,3 kg-pełny
8,3-2=6,3kg
6,3:0,7=9l-tyle wlano
18 4 18
2010-04-08T14:25:14+02:00
1)
1500 * 1,2 = 1800 zł

2)
1 i 1/2 cala = 1,5 * 2,54 = 3,81 cala
3/4 cala = 0,74 * 2,54 = 1,905 cala

3)
8,3-2=6,3 - tyle waży benzyna
6,3 / 0,7 = 9 - tyle litrów wlano
22 4 22
2010-04-08T14:31:22+02:00
1.
125% z 1500 = 1875zł =1,875tyś zł.
2.
jedna druga cala=1,27mm. 2,54 :2 = 1,27
trzy czwarte cala~1,92mm. 2,54 ; 4 = 0,64 0,64 x 3= 1,92
3.
8,3 - 2 = 6,3 6,3 ; 0,7=9
odp.Do karnista nalano 9 l paliwa.

20 4 20