Zad1.
Pociąg jadący ze średnią prędkością 80 km/h przejeżdża całą trasę w ciągu 1 godziny 45 minut. Jaką musi mieć średnią prędkość, aby tę samą drogę przejechać w czasie 2 godzin?

zad2.
Rowerzysta przejechał drogę 30 km w czasie 1,5 godziny. W jakim czasie przejedzie tę drogę, gdy jego prędkość wzrośnie o 5 km/h?

zad3.
Pieszy porusza się z prędkością 1,5 m/s. W jakim czasie, poruszając się z tą samą prędkością, pokona drogę 27 km?

zad4.
Kolarz w ciągu 6 sekund przejeżdża drogę 54 metrów. Ile kilometrów przejedzie z tą prędkością w czasie 1 godziny i 20 minut?


Dam naj ; - ]

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T14:53:46+02:00
Zad1.

80/60 = x/105
60x=80*105
60x = 8400
x =140 km - tyle ma trasa

140/2= 70 km/h - tyle powinien jechać

zad2.

30/(3/2)= 20 km/h
25 = 30/x
25x=30
x=6/5 = 1h i 12 min

zad3.

27000/1,5 = 18000 sek = 300 min = 5 godz.

zad4.

1 h 20 min = 80 min = 4800 sek

4800 / 6 = 800

800 * 54 = 43200 m = 43,2 km
2010-04-08T15:00:43+02:00
Zad. 1
80 km/h---------95 min
x---------------120 min
9600= 95x/:95
x≈101 km/h
Odp.: Musi mieć prędkość 101 km/h.