Opuść nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
a) (x do kwadratu +22x +2) + (-3x do kwadratu +4) -(7x do kwadratu + 4x-5)=
b) (4x do kwadratu -3x)- (8x do kwadratu-2x-1)- (-4x do kwadratu+4-1) =
c) - (-(-4a do kwadratu+a)- (-2a+4)+5a do kwadratu)- (-6a do kwadratu +4a-5)=
d) (0,5x + 1,5y +2)+(3,5x +4,5y -1)- (0,8x +1,2y)=

Pomórzcie na jutroO. !

3

Odpowiedzi

2010-04-08T15:52:59+02:00
Zadanie w załączniku:)
2 5 2
2010-04-08T15:53:14+02:00
A) (x do kwadratu +22x +2) + (-3x do kwadratu +4) -(7x do kwadratu + 4x-5)=
x do kwadratu+22x+2-3xdo kwadratu +4 -7x do kwadratu - 4x +5=12x -9 do kwadratu+7
b) (4x do kwadratu -3x)- (8x do kwadratu-2x-1)- (-4x do kwadratu+4-1) =
4xdk-3x-8xdk+2x+1+4xdk-4+1=x-2
c) - (-(-4a do kwadratu+a)- (-2a+4)+5a do kwadratu)- (-6a do kwadratu +4a-5)=
-(4adk-a+2a-4+5adk)+6a-4a+5= -4adk-2a+4-5adk+6a-4a+5=-9adk+9
d) (0,5x + 1,5y +2)+(3,5x +4,5y -1)- (0,8x +1,2y)=0,5x+1,5y+2+3,5x+4,5y-1-3,5x-4,5y+1-0,8x-1,2y=-0,3x+0,3y+2

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T16:03:34+02:00
A) =x kw.+22x+2+(-3x kw.)+4-7 x kw.-4x+5= -9x kw.+18x+11
b)= 4xkw.-3x-8x kw.+2x+1+4x kw.-4+1=-x-2
d)=0,5+1.5y+2+3,5x+4,5y-1-0,8x-1,2y=3,2x+4,8y+1
w przykładzie c nie ma jednego nawiasu !