Odpowiedzi

2010-04-08T15:53:33+02:00
224 - 70%
x - 100%
0,7x = 224 | :0,7
x = 320
Tata Krzysia ma 320 znaczków.
320 - 224 = 96
Krzyś musi zebrać jeszcze 96 znaczków, aby dorównać ojcu.
2010-04-08T15:54:45+02:00
224 - 70%
x - 100%
0,7x = 224 | :0,7
x = 320 - to ilość znaczków taty

320 - 224 = 96
2010-04-08T15:55:00+02:00
224 - 70%

70/7=10
224/7=32

32 - 10%
320 - 100%

320-224=96

Odp. Tata Krzysia ma 320 znaczków, a Krzyś musi zebrać jeszcze 96 aby mieć tyle co ojciec.