Odpowiedzi

2010-04-08T16:26:23+02:00
Odległość z miejscowości A do B x. Czas przejazdu z A do B x/60. Czas przejazdu z B do A x/80. Czas przejazdu tam i z powrotem 3,5.

x/60 + x/80 = 3,5 ( wspólny mianownik = 240)
4x + 3x = 840
7x = 840
x = 120

sprawdzenie
120/60 = 2 h
120/80 = 1,5 h
2 h + 1,5 h = 3,5 h
odpowiedź
droga z A do B = 120 km