Do suszarni dostarczono 510 kg świeżych grzybów zawierających 90% wody. Po wysuszeniu grzyby zawierały 15% wody. Ile kilogramów suszonych grzybów otrzymano?

Proszę o nie kopiowanie z innych stron
potrzebuję dokładnych obliczeń, krok po kroku

wynik ma wyjść 60kg

1

Odpowiedzi

2010-04-08T16:40:34+02:00
90% z 510kg=0,9×510=459kg jest wody
510-459=51kg jest grzybów
100%-15%=85%

x= waga grzybów suszonych

x=100%
51 kg=85%
.............
x=51×100:85
x=60kg otrzymano suszonych grzybów