Przedstaw w postaci sumy, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
a) (a + 2b)^2
b) (a-5)^2
c)(x^2-4)^2
d) (x-2)(x+2)

Aha i mam jeszcze pytanie: jak rozwiązujemy wyrażenia algebraiczne i np. przed nawiasem mamy minus to co zmieniamy ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T16:59:46+02:00
A) (a + 2b)^2=a^2+4*a*b+4*b^2
b) (a-5)^2=a^2-10*a+25
c)(x^2-4)^2=x^4-8*x^2+16
d) (x-2)(x+2)=x^2-4

Jeśli chodzi o twoje pytanie to podam przykład (myślę ze o to ci chodzi):

-(x+2)^2 to zgodnie z zasada ze najpierw potegujemy a pozniej mnozymy mamy

-(x+2)^2 =-(x^2+4*x+4)=-x^2-4*x-4