Z miasta A do miasta B można dotrzeć drogą lądową lub wodną. Autobus jadący ze średnią prędkością 57 km/h pokonuje tą trasę w czasie 1,5 h. Statek płynący ze średnią prędkością 36 km/h wypływa z miasta A o 40 min wcześniej niż odjeżdza autobus, a przybywa do miasta B o 3/4 godziny poźniej niż autobus. O ile km droga lądowa jest krótsza od wodnej?

1

Odpowiedzi

2010-04-08T18:51:04+02:00
Autobus:1,5h -57km/h droga 28,5+57=85,5km
statek:90 +40+45 minut=175 minut=2,91 h × 36km/h=104 km
104km-85,5 km=18,5km
odp droga morska jest dłuższa o 18,5 km
1 4 1