Odpowiedzi

2010-04-08T18:07:01+02:00
A)
3z+12z-9z-4z=5+40+2
2z=47
z=23,5

b)
9=-36z-12+40z+15
9+12-15=-36z+40z
6=4z
z=6/4
z=1,5

c)
12x-44x+33+80-50x+64x-104=0
-18x=-33-80+104+0
-18x=-9
x=1/2

d)jeśli dobrze napisałeś, to to jest z-5/6z=4-1/3z

1/6z=4-1/3z
1/6z=4-2/6z
3/6z=4
1/2z=4
z=8

Proszę
2010-04-08T18:09:04+02:00
Oblicz :
1. 3z=5-12z+40+9z+4z+2
3z+12z-9z-4z=5+40+2
2z=47 |:2
z=23,5

2. 9=-12(3z+1)+5(8z+3)
9=-36z-12+40z+15
36z-40z=-12+15-9
-4z=-6 |:(-4)
z=1,5

3. 12x-11(4x-3)+10(8-5x)+8(8x-13)=0
12x-44x+33+80-50x+64x-104=0
12x-44x-50x+64x=-33-80+104
-18x=-9 |:(-18)
x=o,5


4. z-(słownie minus pięć szóstych z-ułamek)=4- (jedna trzecia z)
z-5/6z=4-1/3z |*6
6z-5z=24-2z
z+2z=24
3z=24 |:3
z=8
nie wiem czy dobrze zrozumiałam zapis tego równania
2010-04-08T18:10:50+02:00
1 3z+12z-9z-4z=5+2
2z=7 //:2
z=3.5

2 9=-36z-12+40z+15
9+12-15=4z
6=4z //:4
z=1.5

3 12x-44x+33+80-50x+64x-104=0
12x-44x-50x+64x=-33-80+104
-18x=-7 // :(-18)
x= (siedem osiemnastych) 7/18

4 Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale masz:
z-(5/6z)=4-(1/3z)
z-5/6z=4-1/3z
z-5/6z+1/3z=4
1/6z+1/3z=4
1/6z+2/6z=4
3/6z=4 // * 6/3
z=8