Odpowiedzi

2009-11-03T13:24:02+01:00
Musisz usunąć niewymierność z mianownika:
c=2/√5-√3 - 1/√5+√3
=2×(√5+√3)/(√5-√3)×(√5+√3) - 1×(√5-√3)/(√5+√3)(√5-√3)= 2(√5-√3)/5-3 - √5-√3/5-3
= 2(√5-√3)/2 - √5-√3/2
=√5-√3/2

odwrotność: 2/√5-√3
powinno być już dobrze, chyba, że z odwrotności też trzeba usunąć niewymierność. Wtedy będzie:
2(√5+√3)/5-3= √5+√3
  • basq
  • Początkujący
2009-11-03T13:37:01+01:00
C=2/√₅-√₃ -1/√₅+√₃= 2×(√5+√3)-1×(√5-√3)/(√5-√3)×(√5+√3)=√5+3√3/2

¹/c=2/√5+3√3=2×(√5+3√3)/(√5+3√3)(√5-3√3)=2√5-6√3/-22=-√5-3√3/11
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-03T13:42:40+01:00
Nie jestem pewna jak te pierwiastki sa, czy cale w mianowniu, jesli tak to wyrazenie to wyglada nastepujaco
c=2/(√5-√3)-1/(√5+√3)=
[2(√5+√3)-(√5-√3)]/(√5-√3)(√5+√3)=
=(2√5+2√3-√5+√3)/(5-3)=
=(√5+3√3)/2

odwrotnosc c to 1/c czyli
1/c=2/(√5+3√3)= 2(√5-3√3)/[(√5+3√3)(√5-3√3)]=
=(2√5-6√3)/(5-9 razy3)=

=(2√5-6√3)/(5-27)=(2√5-6√3)/(-22)= -(√5-3√3)/11

jesli inaczej np tak
c=2/√5-√3-1/√5+√3= 2√5/5-√3-√5/5+√3=1/√5

a odwrotnosc c

1/c= 1/(1/√5)=√5 nie wiem ktora wersja wybierz w zaleznosci jak rozpisana jes liczba c

2 5 2