Odpowiedzi

2010-04-08T19:08:43+02:00
A) Pp = P trojkata rownobocznego = (a²√3) / 4
Pc= 2Pp+Pb
Pp = 2* [(4²√3) / 4] = 2*4√3 = 8√3 - pole obydwu podstaw łącznie
Pb = 3*10*4 = 120 cm²
Pc = (120 + 8√3) cm²

b) Pp=a² = 4² = 16cm² - pole jednej podstawy
Pb = 4*4*10 = 160 cm²
Pc = 2*16+160 = 192 cm²

c) P szesciokata foremnego (3a²√3) / 2
Pp = (3*4²√3) / 2 = (3*16√3) / 2 = (48√3) / 2 = 24√3 - pole jednej podstawy

Pc = 2* 24√3 + 6*4*10 = (48√3 + 240)cm²
2010-04-08T19:13:14+02:00
A) a= 4cm
H = 10 cm
Pp = a²√3 przez 4
Pp = (4cm)² * √3 przez 4
Pp = 16cm²√3 przez 4 i teraz się skraca 4 i 16 i jest:
Pp = 4√3 cm²

Pb = 3*4cm*10cm
Pb = 120cm²

Pc = 2Pp + Pb
Pc = 8√3 cm²+ 120cm²
Pc = 4(2√3 + 30) cm²

b) a= 4cm
H = 10 cm
Pp= a²
Pp = (4cm)²
Pp = 16cm²

Pb = 4*4cm*10cm
Pb = 160 cm

Pc = 2*16cm² + 160cm²
Pc = 192cm²

c) a = 4cm
H = 10 cm

sześciokat foremny sie składa z 6 przystających trojkatów równobocznych a pole trojkata równobocznego liczy sie ze wzoru a²√3 przez 4, więc:

P(tego jednego trójkąta) = (4cm)²√3 przez 4
P = 16cm²*√3 przez 4
P = 4√3 cm²

Pp = 6 * 4√3 cm²
Pp = 24√3 cm²

Pb = 6*4cm *10 cm
Pb = 240 cm²

Pc = 2Pp + Pb
Pc = 2*24√3 cm² + 240cm²
Pc = 48√3 cm² + 240 cm²
Pc = 4(12√3 + 60) cm²

sądzę że jest okeej bo komuś kto rozwiązywał to przede mną wyszło tak samo:)