Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-04-08T19:45:37+02:00
E)
(3x/2 - 5/2) - (5x/10 + 1/10) = 0 /*10
15x - 25 - 5x + 1 =0
10x - 24 = 0
10 x = 0 + 24
x 2 2/5
f)
x/2 = 1 3/5 - 2/5x - 4 /*10
5x = 16 - 4x - 40
5x = - 24 - 4x
5x + 4x = -24
9x = -24
x = -2 6/9
g)
2x/5 - 1/5 - x/2 + 1 = 7/10x /*10
4x - 2 - 5x + 10 = 7x
-x + 8 = 7x
-x - 7x = -8
-8x = 8
x = 1
h)
2x + 3x/4 - 5/4 = -1/4x - 1 /*4
8x + 3x - 5 = -x - 4
11x - 5 = -x - 4
11x + x = -4 + 5
12x = 1
x = 1/12
2010-04-08T19:52:36+02:00
E)
3x-5/2-5x-1/10=0 ( obie strony mnożymy przez 10)
5(3x-5)-5x-1=0
15x-25-5x-1=0
10x=25+1
10x=26
x=2,6

f)
x/2=2/5(4-x)-4
x/2=8/5-2/5x-4(obie strony mnożymy przez 10)
5x=16-4x-40
5x+4x=16-40
9x= -24
x= -24/9
x= -8/3
x= - 2 i 2/3

g)
2x-1/5-x-2/2=0,7x (obie strony mnożymy przez 10)
2(2x-1)-5(x-2)=7
4x-2-5x+10= 7
-x=7+2-10
-x= -1
x=1

h)
2x-3x+5/4= -1/4x-1 ( obie strony mnożymy przez 4)
8x-3x+5= -x-4
8x-3x+x= -4-5
6x= -9
x= -9/6
x= -3/2
x= - 1 i 1/2
------------------------------------------
mnożymy obie strony przez wspólny mianownik, po to, aby uwolnić się od ułamka