Proszę robić działania z "x" i pisać co i ile po myślniku np co ta liczba oznacza ; ) <dziękuję>
______________________---
Pani Marta 80% wszyystkich prezentów gwiazdkowych kupiła w internecie .
Tylko 4 prezenty kupiła w tradycyjny sposób w sklepach.
Ile prezentów kupiła Pani Matra na gwiazdkę ?
______________________---
W domu wczasowym Bursztyn przebywali na wakacjach dorośli i dzieci , Męższyźni stanowili 28% wszystkich wczasowiczów , kobiety- 44%,
a dzieci było 42. Ilu wczasowiczów spędzało wakacje w domu wczasowym Bursztyn ?? ; ) .
______________________---
a) Lekcja w polskiej szkole trwała o 12,5% dłużej niż w szkole szwedzkiej . Ile minut trwalła lekcja w Szwecji.
b) Lekcja w polskiej szkole trwała o 10 % krócej niż lekcja w szkole brytyjskiej . Ile minut trwa lekcja w Wielkiej Brytanii ;) ?
_____________________---
a) 16% liczby a to 80. Liczba a jest równa:
..............
b) Cena biletu ulgowego stanowi 75% ceny biletu normalnego . Bilet ulgowy kosztuje 12 zł. Za bilet normalny zapłacimy ... ;)
......................................
c) Egazamin pisemny miał trwać 1,5 godziny. 65% zdających oddało swoje prace przed czasem , a pozostałe 91 osób pisało egzamin przez 90 minut.
Ile osób przystąpiło do tego egzaminu? :)
........................................
............................................
d) Liczba 26,4 jest o 20% większa od liczby a. Liczba a jest równa ..
.........................................
<proszę wszystkie zadania z dokładnymi obliczeniami i odpowiedziami ;) ..
________________________________----
Oprocentowanie w pewnym banku wynosi 3% rocznie. Oblicz jaką kwotę trzeba wpłacić na rok, żeby odsetki wyniosły:
a)45zł ;)
____________________________----
Po dziesięcioprocentowej podwyżce pracownik zarabia 1760 zł. Ile zarabiał przed podwyżką ? ;)
____________________________---
Do ceny magnetofonu dolicza się 22% podatku zwanego VAT. Oblicz jaka jest cena bez VAT magnetofonu , który z tym podatkiem kosztuje :
a) 610 zł ;)

Dziękuję ;) <wszystkie zadania z "x" ;)

2

Odpowiedzi

2009-11-03T14:31:56+01:00
1.
x - wszystkie prezenty
20% z x = 4
0,2x = 4
0,1x = 2
x = 20

2.
x - wszystkie osoby
28% + 44% = 72%
100% - 72% = 28% < -- Dzieci ( ;
28%x = 42
0,28 x = 42
0,01x = 1,68
x = 168
2009-11-03T14:32:27+01:00
1]100%-80%=20% 4=20% x=100% x=4×100:20=20 odp.marta kupiła na gwiazdke 20 prezentów 2]100%-28%-44%=28% to dzieci 28%=42 100%=x x=150 odp.było 150 wczasowiczów a]112,5%=45minut 100%=x minut x=40min. odp.w szwecji lekcja trwa 40 min. b]90%=45min 100%=x minut x=50minut odp.lekcja w w.brytanii trwa 50min. a]16% = 80 100%=x x=500 odp.ta liczba wynosi 500 b]12=75% x=100% x=16 odp.bilet normalny kosztuje 16zł c]100%-65%=35% 35%=91 100%=x x=260 odp.pisało 260 osób d]26,4=120% 100%=x x=22 odp.to liczba 22 e]d-odsetki k-kapitał p-oprocentowanie t-czas d=[kpt]:100 45=[k×3×1]:100 45=3k:100→k=4500:3=1500 odp.trzeba wpłacić 1500 zł e]110%=1760 100%=x x=1600 odp.zarabiał 1600zł ostatnie:122%=610 100%=x x=500 odp.kosztował 500zł netto czyli bez vat