Odpowiedzi

2010-04-08T20:09:24+02:00
X/2 = y/3
x+2,5=y

x= y-2,5
y-2,5/2 = y/3 (obustronnie mnożysz przez6)

x=y-2,5
3* ( y-2,5) = 2*y

3y - 7,5 = 2y
y = 7,5

x+2,5= 7,5
x=5

2010-04-08T20:11:02+02:00
A){×/2 = γ/3 - to pomnoz przez 6
{× + 2,5 = γ- to pomnoz przez -2

3x=2y
-2x -5=-2y
x-5=0
x=5
5/2=y/3
2,5=y/3 to pomnoz przez 3
7,5=y
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T20:21:33+02:00
×/2 = γ/3 (pomnożę obie strony przez 6, nie chcę mieć ułamków))
× + 2,5 = γ (wyznaczam x, które wstawię do I równania)

3x=2y
x=y-2,5

3(y-2,5)-2y=0
x=y-2,5

3y-7,5-2y=0
x=y-2,5

3y-2y=7,5
x=y-2,5

y=7,5
x=y-2,5=7,5-2,5=5

x=5
y=7,5

zad.2

×/5 - γ/4 = 0 (obie strony mnoże przez 20)
×/2 - γ/16 = 5,5(obie strony mnożę przez 16)

4x-5y=0
8x-y=88

4x-5y=0
-y= 88-8x(obie strony mnożę przez (-1)

4x-5y=0
y= -88+8x

4x-5( -88+8x)=0
y= -88+8x

4x+440-40x=0
y= -88+8x

-36x= -440
y= -88+8x

x= 440/36
y= -88+8x

x=110/9
y= -88 +8*110/9= -88+880/9= -792/9+880/9= 88/9


x=110/9
y=88/9