Odpowiedzi

2010-04-08T20:15:27+02:00
X-bilety normalne
y-bilety ulgowe
x+y=24
x=24-y
16x+11y=289
16*(24-y)+11y=289
384-16y+11y=289
-5y=289-384
-5y=-95/:(-5)
y=19
x+y=24
x+19=24
x=24-19
x=5
odp kupiono 5 biletów normalnych i 11 ulgowych
2010-04-08T20:21:07+02:00
X-bilety ulgowe
y-bilety normalne

x+y=24 /-y
16y+11x=289

x=24-y
16y+11*(24-y)=289

x=24-y
16y+264-11y=289 /-264

x=24-y
5y=25 /:5

x=24-y
y=5

x=24-5
y=5

x=19
y=5

19-5=14

Kupiono o 14 biletów ulgowych więcej.



2010-04-08T20:23:04+02:00
X-ilość biletów normalnych / 5 biletów
16zł*x- koszt biletów normalnych / 16*5=80zł
24-x- ilość biletów ulgowych / 24-5=19 biletów
11zł*(24-x)- koszt biletów ulgowych / 11*19= 209zł
24-ilość biletów / 24=5+19
289zł- koszt biletów / 289=80+209

16*x+11*(24-x)=289
16x+264-11x=289
16x-11x=289-264
5x=25 /:5
x=5

19-5=14
Odp. Kupiono o 14 więcej biletów ulgowych niż normalnych.

Mam nadzieję, że pomogłam :)