Zaprojektuj jadłospis gimnazjalny,tak aby każdy posiłek miał odpowiedzialną kaloryczność.Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2 800-3 300 kcal.
Zalecane zawartości białka tłuszczów,sacharydów,witamin (A,B1,B2,C i D),pierwiastków Ca i Fe można znaleźć m.in w książkach kucharskich i poradnikach dietetycznych

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T20:33:15+02:00
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 300 kcal
Kromka chleba wieloziarnistego, 1/3 kostki chudego twarogu, 2 łyżeczki dżemu malinowego niskosłodzonego, szklanka mleka 0,5%.

II ŚNIADANIE 90 kcal
Koktajl amlinowy z 1/2 szklanki malin zmiksowanych z 1/2 małego jogurtu naturalnego.

OBIAD 550 kcal
1 /4 torebki ryżu brązowego (25 g - masa suchego), kurczak w sosie musztardowym z curry, spora porcja mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej na parze), 10 truskawek.
omlet z truskawkami...



DZIEŃ 2.


ŚNIADANIE 300 kcal
Kromka chleba żytniego, jajko na miękko, duży pomidor, twarożek z borówkami.

II ŚNIADANIE 85 kcal
Koktajl truskawkowy z 8 średnich truskawek zmiksowanych z 1/2 szklanki maślanki naturalnej.

OBIAD 370 kcal
1/4 torebki kaszy gryczanej (25 g - masa suchej), 100 g fileta z piersi indyka (do upieczenia w folii z ziołami prowansalskimi), sałatka ze szpinaku i pomidorów, kompot truskawkowo-porzeczkowy.



DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 320 kcal
Kromka chleba razowego, pasta paprykowa, 1/2 szklanki jagód.

II ŚNIADANIE 140 kcal
Koktajl porzeczkowo-malinowy z 1/3 szklanki porzeczek czarnych i 1/3 malin, zmiksowanych z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i łyżeczką miodu.

OBIAD 325 kcal
Soczewica duszona z papryką, surówka z pomidorów i kiszonych ogórków, 1/2 szklanki jagód.




DZIEŃ 4.


ŚNIADANIE 315 kcal
Owocowa rozkosz.

II ŚNIADANIE 100 kcal
Kromka pieczywa chrupkiego, 50 g chudego twarogu, pomidor, liście sałaty, 3 rzodkiewki, 10 sztuk agrestu.

OBIAD 325 kcal
1/4 torebki ryżu dzikiego (25 g - masa suchego), indyk z brzoskwinią, sałatka z oliwkami i papryką.




DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 280 kcal
Kromka chleba graham z plasterkiem polędwicy drobiowej i 1/2 średniej papryki czerwonej, jogurt z borówkami przygotowany ze jogurtu naturalnego wymieszanego z 1/2 szklanki borówki amerykańskiej.

II ŚNIADANIE 85 kcal
Koktajl poziomkowy przygotowany ze szklanki poziomek zmiksowanej z 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.

OBIAD 350 kcal
Makaron z serem i truskawkami.


1 5 1