Odpowiedzi

2010-04-08T20:25:23+02:00
X -aktualny wiek autora
y- aktualny wiek mamy
x-4 - wiek autora cztery lata temu
y-4 - wiek mamy cztery lata temu
x-10 - wiek autora dziesięć lata temu
y-10 -wiek mamy dziesięć lata temu

ROZWIĄZANIE(układ równań):

4*(x-4)=y-4
10*(x-10)=y-10

4x-16=y-4
10x-100=y-10

4x-y=-4+16
10x-y=-10+100

4x-y=12
10x-y=90

-4x+y=-12
10x-y=90

6x=78

x=13
10x-y=90 czyli
10*13-y=90 czyli
-y=90-130 czyli
y=40

Odp.Autor wypowiedzi ma 13 lat.



to jest dobrze i nie spamowac!!!!!! o demnie
1 5 1
2010-04-08T20:26:02+02:00
X-wiek autora
y - wiek mamy

4(x-4)= y-4
10(x-10)=y-10

z pierwszego
y-4=4x-16 => y=4x -12
podstawiamy do drugiego

10(x-10)=4x-12 - 10
10x -100 = 4x -22
6x= 78
x=13
odp. autor ma 13 lat
1 5 1