Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T20:41:04+02:00
X- tom pierwszy
x+75 - tom drugi
x+50 - tom trzeci
razem=650

x+x+75+X+50=650
3x+125=650 /-125
3x=525 /:3
x=175


tom pierwszy - 175 stron
tom drugi - 250 stron
tom trzeci - 225 stron


tom pierwszy 175:125=1,4 1,4*60minut=84 min= 1 h 24 min
tom drugi 250:125=2 2*60min=120 min=2h
tom trzeci 225:125=1,8 1,8*60min=108 min=1 h 48 min

1 5 1
2010-04-08T20:44:11+02:00
A)
tom 1-x
tom2- 75+x
tom 3- (75+x)-25

x+(75+x)+[(75+x)-25]=650 - suma wszystkich stron

x+75+x+75+x-25=650 - redukcja nawiasów

x+x+x=650-75-75+25
3x=525 //3
x=175

tom 1-175s.
tom2- 75+x czyli 75+175=250
tom 3-(75+x)-25 czyli 250-25=225

b)
1h-125s
tom 1-175:125=0,08h
tom 2- 250;125=2h
tom 3- 225;125=1,8h

2010-04-08T20:54:23+02:00
3 tomy opowieści z narni mają razem 650s.Tom 2 ma 75 stron więcej od 1a tom trzeci 25s mniej od 2

a) Ile stron ma każdy z tomów?
1 tom = 175
2 tom = 175 + 75 = 250
3 tom = 250 - 25 = 225

b) Oblicz ile czasu potrzebuje Michał na przeczytanie każdego tomu jeżeli w ciągu 1h czyta 125stron.

125 stron/h
1 tom = 175 stron = 1godzina i 24min
2 tom = 250 stron = 2 godziny
3 tom = 225 stron = 2 godziny i 48 min