Zad 1. Na trasie swojej wyprawy koloniści odnalezli schron w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 15m x 3,6m x 2m. Ile osób nie zmieściło się w tym schronie , jeśli grupa liczy 80 osób , a na każdą osobę nalezy przeznaczyć 1,5m3 przestrzeni ? Wykonaj obliczenia ..

Zad 2 . Dach pewnego budynku ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 6m i wysokości 4m . Ile ,metrów kwadratowych blachy nalezy kupić na pokrycie dachu , jeżli trzeba doliczyć 10% powierzchni blachy na zapas ?

Zad 3. Wejście do starego dworu zdobią dwie kolumny w kształcie graniastosłupów prawidłowych dwunastokątnych o wysokości 4m i krawędzi podstawy 50cm. Ile litrów farby nalezy przygotować na pomalowanie obu kolumn , jeżlei 1litr wystarcza na pomalowanie 10m2 powierzchni ?

Zad 4. Czapeczka karnawałowa ma kształt ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 10cm i wysokości ściany bocznej 30cm . Ile centymetrów kwadratowych papieru nalezy przygotować na wykonanie tej czpeczki ?

Dziękuje gorąco z góry :**

3

Odpowiedzi

2010-04-08T21:48:34+02:00
Zadanie w załączniku

W pierwszym zadaniu jeszcze trzeba dopisać
80-72=8
odp: w schronie nie zmieściło się 8 osób
2 5 2
2010-04-08T21:59:31+02:00
1.
V= 15m*3,6m*2m= 108m3
80*1,5m3=120m3
120-108=12
12:1,5=8
80-8=72
odp.: zmiescily sie 72 osoby
--------------------------------------
2.
h2 = 4 ^2 + 3^2
h^2=16+9
h^2=25
h=5
P=6*5/ 2= 15
Pb=4*15= 60 [m^2]
60m^2+10%-60m^2=66m^2
odp.:66m^2
--------------------------------------
3.
Pb= 12*0,5*4=24[m^2]
2*24m^2=48m^2
48:10=4,8[m^2]
odp.: 4,8m^2
--------------------------------------
4.
P=30*10/2 = 150[m^2]
Pb=6*150=900[cm^2]
odp.:900cm^2
--------------------------------------
mam nadzieje ze pomogłam ;)
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T22:24:32+02:00
Zad 1.
a = 15m
b = 3,6m
c = 2m
V = abc
V = 15*3,6*2
V = 108 m³
108/1,5 = 72 tyle osób się pomieści
czyli nie zmieściło się 80-72 = 8 osób

Zad 2 .
w podstawie kwadrat - podstawy nie bierzemy pod uwagę
a = 6m
H = 4m
Pb = 4*1/2aHb
obliczam Hb
H²+(1/2a)² = Hb²
Hb² = 4²+3²
Hb² = 16+9
Hb² = 25
Hb = √25
Hb = 5m
Pb = 4*1/2*6*5
Pb = 60 m²
zapas: 10%*60 = 6m²
60+6 = 66m²
Trzeba kupić 66m²

Zad 3.
H = 4m
a = 50cm = 0,5m
na 1 kolumnę bez podstaw:
12*a*H = 12*0,5*4 = 24 m²
na dwie kolumny 24*2 = 48m²
1l na 10m², czyli 48/10 = 4,8
Należy przygotować 4,8 l farby


Zad 4.
a = 10cm
Hb = 30cm
nie bierzemy pod uwagę podstawy
Pole jednej ściany: P = 1/2aHb
P = 1/2*10*30 = 150 cm²
6 ścian
Pb = 6*150 = 900cm²
2 5 2