(1/7)⁻²×(7/3)⁻¹-(-3/5)⁻²×(1/3)⁻³
______________________________ =
(-1/4)⁻²+(√7)²



/- to kreska ułamkowa jak by co ;d np. jedna siódma ;)
______________ - to jest ta długa kreska ułamkowa ;d xdd


Daję najj:* z góry tchnx za pomoc :)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T22:28:54+02:00
(1/7)⁻² = 7² = 49
(7/3)⁻¹ = 3/7
(-3/5)⁻² = -5/3²= 25/9
(1/3)⁻³ = 3³ = 27
(-1/4)⁻² = 4² = 16
(√7)² = 7

A więc:
(49*(3/7))-(25/9)*27
________________
16+7

(7*3)- (25/*3)
_____________
23


21 - 25*3
________
23

21- 75
______
23



-54/23 = 2 8/23
te 8/23 to jest ułamek zwykły


Jeśli jest jakiś błąd to przepraszam.



1 5 1