Daje dużo punktów!!!
AMERYKA

1. Podaj współrzędne:
a)Bermudy
b)Nowa Funlandia
c)W-py Żółwie

2. Samolot z Warszawy do Nowego Jorku wylatuje o godzinie 13.10 według czasu środkowoeuropejskiego i na miejscu ląduje o godzinie 16.45 według czasu tam obowiązującego (75 stopni W). Jak długo trwa przelot samolotu na trasie Warszawa-Nowy Jork?

Uznaję TYLKO poprawne odpowiedzi. Daję "najlepsze" i 5 gwiazdek. :) Najpóźniej do poniedziałku.

3

Odpowiedzi

2010-04-09T18:10:44+02:00
Bermudy - 65 stopni W, 33 stopnie N
Nowa Funlandia - 55 stopni W, 48 stopni N
Wyspy Żółwie - 92 stopnie W, 0 stopni

jeżeli w Warszawie jest 13;10 to w Nowym Jorku jest 7;10
przelot trwa 9 godzin i 35 minut
tak mi się wydaje ;p
2 1 2
2010-04-09T18:14:22+02:00
1. Podaj współrzędne:
a)Bermudy 32 20 N, 64 45 W
b)Nowa Funlandia 49°00'N 56°00'W
c)W-py Żółwie 0° 54' S; 89° 36' W


2. Samolot z Warszawy do Nowego Jorku wylatuje o godzinie 13.10 według czasu środkowoeuropejskiego i na miejscu ląduje o godzinie 16.45 według czasu tam obowiązującego (75 stopni W). Jak długo trwa przelot samolotu na trasie Warszawa-Nowy Jork?

Warszawa 13.10 21 ⁰ E
Nowy Jork 16.45 75⁰W

75+21=96 ⁰
1⁰ to 4 min
90⁰ to 6 h
6⁰ to 24 min

czyli różnica czasów to 6h 24 min
lecąc z Warszawy do Nowego Jorku minęło 3h 35 min
więc 6h 24 min+3h 35 min=9 h 59 min
2 3 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-09T18:22:33+02:00
1. Podaj współrzędne:
a)Bermudy 32°18'N 64°47'W
b)Nowa Funlandia 49°00'N 56°00'W
c)W-py Żółwie 0° 54' S 89° 36' W

2. Samolot z Warszawy do Nowego Jorku wylatuje o godzinie 13.10 według czasu środkowoeuropejskiego i na miejscu ląduje o godzinie 16.45 według czasu tam obowiązującego (75 stopni W). Jak długo trwa przelot samolotu na trasie Warszawa-Nowy Jork?

zakładamy zmianę czasu na każdy stopień 4 minuty
warszawa leży na 21stopniach E
Nowy Jork 74 stopni (nie wiem skąd u licha te 75 stopni z treści zadania)
21+74=95
95*4=380min=6h20min
poniewaz nowy jork jest na zachód od warszawy to odejmujemy czas 13.10-6.20=6.50

16.45-6.50=9.55

Podróż trwała 9h 55min, chyba że uznać że nowy jork leży na 75 st W to wówczas 9h 59 min
2 5 2