Odpowiedzi

2010-04-09T20:19:30+02:00
Np.
(x-3)(5-x)-2=(2-x)(x-4)+3 #mnożymy obydwa równania i redukcj
-x(2)+8x-17=-x(2)+6x-5 #przenosimy wyrazy zprawej strony na lewą
2x-12=0 #chcąc wyliczć "x"należy'12'przenieść na prawą str
2x=12 # teraz wystarczy podzielić przez 2 obie strony
x=6
Analogicznie następne;) powodzenia;)
1 5 1
2010-04-09T20:22:59+02:00
X^2 <------- to oznacza ,że x jest podniesione do 2 potęgi

Nawiasy postawiane koło siebie trzeba pomnożyć nawzajem(każda liczba z pierwszego nawiasu i każda liczba z drugiego nawiasu muszą być przez siebie pomnożone)

(x-3)(5-x)-2=(2-x)(x-4)+3

5x-x^2-15+3x-2=2x-8-x^2+4x+3

-x^2 + 5x + 3x -15-2 = -x^2 + 4x + 2x - 8 + 3

-x^2 +8x -17=-x^2 + 6x -5 I+ x^2 <----obustronne dodawanie

-x^2+x^2+8x -17=-x^2 + x^2 + 6x -5

8x -17= 6x -5 I-6x<------znowu obustronnie , tylko,że
odejmowanie
8x-6x-17=6x-6x-5

2x-17=-5 I+17 <----------także obustronnie

2x -17+17=-5+17

2x=12 I:2 <--------------obustronne dzielenie

x=6


XD próbowałem jak najlepiej ci to wytłumaczyc
1 5 1