1. Wartość wyrażenia 3a2 - 2a dla a= -1/3 wynosi:
A. -1 B. 1 C. -1/3 D. 1/3

*w wyrażeniu 3a2- 2 jest to potęga, tylko nie wiem jak się zapisuje to na komputerze ^^

2. Po uproszczeniu wyrażenia (4x-3) - (2+x) otrzymamy:
A. 3x-1 B. 5x-5 C. 5x-1 D. 3x-5

Proszę o obliczenia z wynikami ;D

2

Odpowiedzi

2010-04-09T20:20:17+02:00
1.
3a^2-2a dla a=-1/3
3*(-1/3)^2 -2* 1/3=
=3*1/9 -2* 1/3=
=3/9 -2/3=
=1/3 - 2/3=
= - 1/3
Odp.C.
2.
(4x-3) - (2+x)=
=4x-3-2-x=
=3x-5
Odp.D.
2 4 2
2010-04-09T20:23:40+02:00
Zad1
3a² - 2a dla a= -1/3
3 *(1/3)² - 2 * 1/3 = 3*1/9 - 2/3= 3/9 -2/3 = 3/9 - 6/9 = -3/9= -1/3
Odp: C.

Zad2
(4x-3) - (2+x)= 4x-3 -2-x=3x-5
Odp: D.