Odpowiedzi

2010-04-09T22:02:03+02:00
Temat doświadczenia;
-działanie na cukier stężonym H2SO4;
Odczynniki;
-cukier,stęż.H2SO4
Obserwacje;
-Cukier pod wpływem stęż.H2SO4 zmienia kolor na czarny a zawartość naczynia szklanego zwiększa swoją objętość.
Wniosek;
-pojawienie się czarnego zabarwienia świadczy o obecności węgla C a ponieważ stęż.H2SO4 ma właściwości higroskopijne(pochłania wodę a nawet parę wodną z powietrza)zawartość naczynia pęcznieje tzn.że cukier zawiera wodę czyli wodór i tlen.
Cukry są węglowodanami.
2 5 2
2010-04-09T22:10:25+02:00
Temat doświadczenia: sprawdzenie czy cukier jest pierwiastkiem, czy związkiem chemicznym.
Sprzęt: wąska zlewka, dygestorium, cukier (ale chyba nie można go zaliczyć do sprzętu)
Odczynniki: stężony kwas siarkowy (VI)
Sposób wykonania: do zlewki (150 cm³) - ustawionej pod dygestorium - nasyp cukru (ok 1?4 wysokośći) i nalej ok 1 cm³ stężonego H2SO4
Obserwacje: cukier żółknie, a potem czernieje, zwiększając znacznie objętość. Stężóny kwas siarkowy (VI) odbiera ze zwiążków chemicznych wodę, a w probówce pozostaje czarny porowaty komin węglowy.
Wnioski: podstawowym składnikiiem cukru jest węgiel, a ponieważ kwasiarkowy (VI) odebrał z cukru wodę, a skład cząsteczek cukru wchodzi także tlen i wodór, czyli cukier jest związkiem chemicznym, bo składa się z kilku pierwiastków.
3 5 3