1. Do zawodów na najoszczędniejszy samochód stanęło kilkadziesiąt pojazdów. W baku każdego startującego samochodu były dokładnie 2 litry benzyny. Zawody wygrał pan Solski, który swoim samochodem przejechał 90 km i 900 m. Ile litrów na 100 km pali jego samochód ?

2. Pusta mała beczka o pojemności 20 l waży 3 kg, a duża pusta beczka o pojemności 50 l waży 5 kg. Mała beczka pełna lepiku waży 25 kg. Ile waży duża beczka pełna lepiku ?

; )

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-09T22:18:16+02:00
1.
2litry - przejechał 90,9 km
x litrów- 100km
zatem x= (100km*2litry)/90,9
x=2,2 litra na 100 km - tyle spala

2.
20 l-pojemnosc malej beczki
50l-pojemnosc duzej beczki
3 kg-waga malej beczki
5 kg - waga dużej beczki
25 kg- waga malej beczki wypelnionej lepikiem

25 kg - 3 kg=22 kg-waga 20l lepiku
22kg/20=1,1kg-waga jednego litra lepiku
50*1,1kg=55kg-waga lepiku w duzej beczce
55 kg+5kg=60kg

Duza beczka pełna lepiku waży 60 kg.
41 4 41
2010-04-09T22:19:54+02:00
1) Układamy proporcję:

2l - 90,9km
xl - 100km

x = 2,2l

2) Również proporcja:

20l - 22kg
50l - x kg

x = 55kg - masa lepiku, który zmieści się do dużej beczki

55kg + 5 kg = 60kg
22 3 22
2010-04-09T22:25:10+02:00
1. układamy proporcje
2litry - przejechał 90,9 km
x litrów- 100km
zatem x= (100km*2litry)/90,9
x=2,2 litra na 100 km - tyle spala

2.
waga małej beczki z lepikiem to 25kg, a pustej - 3kg, zatam masa lepiku jest równa 25-3=22 kg
lepik zajmuje całą objętość małej beczki - 20litrów, zatem liczymy gęstość lepiku, wzór to masa/objętość:
gęstość=22kg/20litrów=1,1kg/litr (nie zamieniam jednostki bo to i tak jest nieistotne...)
jak już mamy gęstość lepiku, to liczymy ile go jest w dużej beczce:
1,1kg/litr=m/50litrów
m=55kg
czyli duża beczka z lepikiem waży 55kg+5kg=60kg ;)
14 4 14