Odpowiedzi

2010-04-09T22:54:25+02:00
Pierwsze z pól
P=0,5*a*h = 0,5*6*3 = 9

drugi raz pole, tyle że tym razem jako podstawę traktujemy BC:
P=0,5*|BC|*h₂
9=0,5*|BC|*h₂
9=0,5*4,5*h₂
h₂=4

Drugie:
dwie z wysokości to przyprostokątne
trzecią policzysz jak w poprzednim zadaniu:
P=0,5*a*h=0,5*9*12=54

P=0,5*15*h
54=0,5*15*h
h=7,2


Trzecie:
P=[(a+b)/2]*h, gdzie a i b to podstawy

a-------b
5------6

a=b*5/6

P=[(a+b)/2]*h
P=[(b*5/6+b)/2]*h
792=[(b*11/6)/2]*24
33=(11/6 *b)/2 |*2
66=11/6 *b
b=36

a=b*5/6
a=30